dilluns, 30 de juliol de 2007

A propòsit del POUM

Darrerament he pogut llegir a la premsa tot l'enrenou que s'ha generat en referència a les futures expropiacions que hi haurien amb l’aprovació del POUM . Molts veïns han sortit al carrer i han fet palès el seu malestar i reclamen la retirada del citat POUM.Un Pla d'aquestes característiques determina les pinzellades del que serà la ciutat en un futur, es tracta de determinar com es vol que sigui la ciutat els propers 30 anys, però no necessàriament s’ha de fer tot, ni tot el que es faci s’ha de fer de manera immediata, podrien passar ben bé 25-30 anys a fer-se realitat.
Recordo també que simplement s’ha fet l’aprovació inicial, i que un cop finalitzat el període d’al·legacions, es podran fer totes les modificacions i acceptació d’al·legacions que es creguin convenients.
Comprenc perfectament l’inquietut que puguin tenir els veïns afectats, si no han rebut l’informació necessària ,com sembla que ha sigut el cas, i davant l’alarma de que li tirarien la casa a terra. Però es evident que abans d’arribar a tirar una casa ha d’haver una negociació amb els veïns i arribar a un acord satisfactori per tothom.
El PSC i Esquerra van dir que aquest fet era una prova més de que el Pla d'Ordenació Urbana Municipal s'havia fet a corre-cuita i van votar en contra del POUM, però no expliquen que no se l’havien mirat i que ni es van preocupar per conèixer, simplement van votar en contra perquè el presentava l’anterior equip de govern de CIU-PP,no perquè sigués bó o dolent el pla ,i això es una prova més de la seva irresponsabilitat.Perquè el PSC llavors no compleix amb una altra promesa electoral i retira el pla si tant dolent es?.
El mateix Ballesteros abans de les eleccions deia que aturaria el POUM i ara, un cop guanyades, diu que és un element indispensable per al futur de la ciutat. Per tant a banda de polèmiques aquest POUM tant dolent no deu ésser.

En tot cas el que toca ara es estudiar totes les al·legacions presentades i aceptar les màximes possibles i tranquil·litzar a la població, perquè estic segur que ningú en sortirà perjudicat.

23 comentaris:

Anònim ha dit...

Quim,
agraeixo molt el teu comentari sobre aquest tema i m'agradaria afegir-hi alguna cosa.
Abans de tot, penso que CiU ha de reiterar una vegada més el respecte a les propietats dels veïns afectats i la necessitat d'explicar que les propostes poden ser-ho durant molts anys fins que no es converteixin en realitat. Estic segura que es tracta de buscar les circumstàncies favorables per convertir en realitat una ciutat més moderna, tal com l'han dibuixada els arquitectes encarregats del projecte.
Crec realment, com tu, que quasi ningú es va preocupar de llegir el seu contingut i analitzar els plànols que es van dibuixar i que els partits van votar segons si estaven en el govern o en l'oposició.
Estic segura que el Pla General proposat és valent i dibuixa la ciutat del futur segons els criteris dels tècnics entesos en la matèria.
Per què no proposem que aquests entesos en el Pla ens expliquin els avantatges i els inconvenients que comporta la proposta?.
Per què no demanem que es deixi de polititzar aquest tema, utilitzant la demagògia barata, amb l'objectiu de justificar un vot negatiu que només es va donar per enfrontar-se a l'equip de govern més que per tenir raons de pes per refusar-lo?.
Per què no demanem que algú expliqui les propostes que va fer en el seu moment l'alcalde Recasens i que possiblement no eren del gust de tots els tarragonins?
Per què algú no respon als que demanen que el Pla també afecti a les propietats de l'alcalde Nadal, explicant-los que el Pla elimina un tros de la propietat privada del Nadal a Tarragona? És que no ho sap l'actual equip de govern o prefereix fer veure que no ho sap?
Per què l'alcalde Ballesteros no retira el Pla, en contra de la seva proposta electoral?

Unknown ha dit...

Quim tiras piedras contra tu tejado, como puedes acusar al PSC de desconocimiento del plan, si el regidor de urbanismo que lo presento no tenia ni idea de que había presentado... y era el de urbanismo... a parte de que lo que se presento en en Pleno y los papeles que se habían dado a la oposición era el plan general y no se entrego el parcial por parcelas... que es el que indica exactamente que proiedades se querían tirar. De todos modos tienes razón debían los de mi partido haber trabajdo mejor y hoy CiU en Tarragona no tendría ni 4 regidores... porque si esta información llega a salir una semana antes de las elecciones os hubieseis terminado de pegar la gran _ _ _ _ _ _... puede que hasta yo hubiese salido de regidor... y eso que iba de 16... Salud.

El Capità Tarragona ha dit...

Hola Quim,

El tema del POUM ha aixecat massa polèmica. Penso que molta de la gent que va començar a a alçar la vewu no sabia que era un POUM, però ara que s'havien queixat ja no podien tirar-se enrere.

El POUM, com molt be dius, projecta la ciutat d'ara a 20 o 30 anys vista.

Està clar que les ciutats han d'avançar, han de millorar, i si algunes de les cases projectades al POUM ja tenen ara Aluminosis, ocm estaran d'aqui a 30 anys? o encara més, hi estaran? o hauran caigut soles?

no defenso l'exporpiació, però penso que s'ha de ser objectiu i pensar una mica en Tarragona.

Anònim ha dit...

Senyor Amoros, als informadors del POUM els hi he demanat uns aclariments que vull fer extensius: el POUM res diu d'expropiacions, el que diu es el dret a reallotjaments als habitants legals del edificis a substituir en habitatges i condicions d'HPO.
La major part dels plans del POUM son planejaments ORIENTATIUS no NORMATIUS, es a dir no es obligat seguir les alienacions que proposa el POUM a més molts d'ell son afectacions que provenen dels anys 1984 i 1995 i que ara nomès s'han dibujat con una proposta, (cas del c/Francolí) que si els interesats no volen seguir, poden fer altres alineacions quan ELLS ES POSIN A FER EL PLA PARCIAL. El dret a no volguer formar part de la Junta de Compensació, doner el dret compensatori de valoració conjunta. Es a dir en aquests casos l'expropiació la duria a terma els mateixos proietaris de la Junta de Compensació. S'ha de tenir en compte que el POUM es una proposta urbanística, en cap moment defineix quina ha de ser la GESTIÓ económica del POUM. I als afectats els hi hauria d'interesar i treura compromisos polítics de la gestió futura del POUM. Una de les pancartes deia "VOLEM SOLUCIONS" i aixó es el que. com afectat, jo vull i no demagogies i oportunismes politics. Estic amb el regidor d'urbanisme sr. Navarro quan en l'entrevista al Punt, va dir que el POUM 2007 es un planejament magnific.
enric.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Evidentment, tens raó en què l'actual equip de govern hauria d'haver retirat el POUM però, també, és cert que, amb totes lñes explicacions que vulgueu, el POUM és una merda, que ha intranquilitzat força gent i que ni el Jordi Sendra, ex-regidor d'urbanisme sabia el que s'hi proposava.

Anònim ha dit...

Josep Maria, a part que es pot dir més fi, per dir que una cosa no val rés, cal que un o bé hi entengui o bé s'informe, evidenment els que critiquen com tú sense arguments (sentiments a part)el POUM com a planejament, no tenen ni idea. JO vull una tarragona modernA i endraçada urbanisticament i això amb una bona gestió (socilista??) es pot fer. Cal posar-se en bones mans i exegir una GESTIÓ EFICAÇ i que no perjudiqui patrimonial a ningú.

Anònim ha dit...

Avui al Diari TGN diu que a Reus, una modificació del Pla General, enderrocarà uns habitatges unifamiliars vells, canviant-los per bloc d'habitatges. Al mateix que a Tarragona en alguns casos i cap rebumbori. La Diferencia: el tractament de la premsa i la GESTIÓ.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Alejandro: crec sincerament que hi ha hagut manca d’informació als veïns , i el que hi ha hagut es molt de rebombori i desinformació, espantant als ciutadans dient que se’ls hi tiraria les cases a terra. Potser es demostrarà amb tranquil•litat que el POUM no es tant dolent com ens voleu fer creure.
I els socialistes, si no han tingut l’informació, es perquè massa interès no hi devien posar, perquè al departament d’urbanisme de l’ajuntament tenien tota l’informació que volguessin consultar, però clar si no hi vas no ho trobes.

El POUM es una qüestió molt tècnica, Josep Mº per tant si no s’entén de mapes, plànols i gestió urbanística, difícilment es podrà criticar i dir que es bó o dolent si no es tenen certs coneixements. I clar tota la gent que ha sortit al carrer manifestant-se, ho han fet induïts per algú que ha manipulat l’informació i els hi ha dit que es quedarien sense habitatge, i així es comprensible que si et diuen que et quedes sense casa surtis al carrer a cridar. Però ningú de tots els que cridaven entén rés del POUM, ni de plànols, ni d’ordenació urbanística.

Segueixo pensant, que l’anterior equip de govern no s’havia begut pas l’enteniment fent un pla general que deixes al carrer a milers de veïns, per lo que hem de donar un marge de confiança a aquest POUM i veure com queden les al•legacions.

Unknown ha dit...

Pero lo hizo el equipo de gobierno???? Lo digo porque como el Regidor de Urbanismo no tenia ni idea.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Alejandro:
Si el POUM va ésser com tu dius una proposta de l’equip de govern CIU-PP
Un acord que va assumir l’equip de govern. Crec que el tema el portava directament alcaldia, i suposo que tots devien d’estar informats, potser fins al mínim detall no, però devien d’estar informats.
I si vols que et digui que en Jordi Sendra no ho sabia, només et puc dir que certament van sortir unes declaracions a la premsa dites per ell, que deia que no ho sabia. Però en tot cas el POUM es un Pla general aprovat el tràmit inicial en darrer ple de l’anterior legislatura i que evidentment por ser modificat o inclòs retirat. Torno a dir si ara que sembla que tots ja el coneixen, perquè els socialistes no el retiren?, no va ser una promesa electoral?, si no el retiren es perquè deu ser bo no?. Llavors si es bo, perquè tant de rebombori?.

Anònim ha dit...

Quim,
vull felicitar-te per les teves intervencions en aquest tema. Hi ha molta gent de seny que pensa el mateix (i que en canvi no surt al carrer) i que creu que tot plegat és una manipulació política lligada a la deixadesa d'una sèrie de regidors que no van fer bé la seva feina.
De veritat que començo a estar farta d'aquest inici de govern d'esquerres a l'Ajuntament de Tarragona que, com era de preveure, utilitza la demagògia i el sectarisme per amagar la feina mal feta i la improvisació.
Espero que CiU es tregui la son de les orelles i que tots els ciutadans que es van quedar a casa el dia de les eleccions municipals comencin a recuperar la confiança en un projecte de ciutat que no té res a veure amb aquesta forma barroera de fer les coses.

Carlos López Díaz ha dit...

Les pintades contra Ciu i PP pel POUM van en la línea de possar en safata al Ballesteros la llibertat de fer el que vulgui. El que no agradi serà culpa de l'anterior consistori, i allò que li convingui s'ho apuntarà com a mèrit seu. És el guió de sempre.

Anònim ha dit...

Senyor Caballero, efectivament el POUM el va aprovar CiU-PP, Sra. Martorell, Sr. Ortiz (ex-PP) i Sr. Mallol (transfuga al PSC), però un equip, es un equip i cadascú té la seva area de responsabilitat, i el POUM ho era directament del Alcalde Nadal, amb el treball i asesorament dels tècnics municipals d'Urbanisme ( Teresa Milà, cap d'Urbanisme). Al igual que haver anat a la guerra d'Irak es resposabilitat de Aznar (que va dir tenia l'informació) i no per això es culpable tot el Govern.
Per cert es veritat que a tots el afectat s'els hi oferiex reatllojament o prioritat a un pis de protecció oficial?. Doncs perque encara hi ha periodistes i gent que diu que es queden sense casa i no saben on anar?.

Marc ha dit...

Trobo que és una autèntica llàstima (tot i que reconec que és extremadament difícil evitar-ho) que es converteixi en una eterna polèmica de desinformació i manipulació una cosa que representa que és el que tots volem per la nostra ciutat.

Una ciutat moderna i ample, això és el que descriu el POUM i és el que tots volem. No m’ho crec que algú no ho desitgi. El problema ve de la manipulació que alguns fan i que fan creure als pobres afectats que es quedaran al carrer. És una vergonya!
Ningú s’ha de quedar sense casa i ningú es veurà obligat a malvendre la seva propietat.

Reallotjament senyors, reallotjament, i en tot cas, desprès de revisar les pertinents al•legacions dels afectats ja que això no és una dictadura i el poble te molt a dir.

El POUM no és una “mala jugada”, és una proposta de futur i com qualsevol proposta, s’ha de debatre i polir.

Que no us prenguin el pel!!

Salut!!

Anònim ha dit...

Bona nit Quim.
Navegant per diferents blogs, de sobte, me trobat amb el teu. Soc de Tarragona i em trobo afectada per el poum. No entenc gaire de pol�tica, nomes s� que de sobte me trobat amb la noticia de que hi ha un pla urban�stic i no s� que m�s hist�ries. Estic farta d�aquest tema, i de que tots els partits pol�tics es passin la pilota. Vaig anar a una reuni� amb ballesteros ( avans de ser alcalde es clar... ) deia que ens ajudaria a tots els veins afectats ja que aix� no ho podiem consentir!! de sobte surt elegit, i com pasa sempre, les promeses se les emporta el vent. Estic d�acord amb una ciutat moderna, actual, amb edificis nous i zones verdes, nom�s demano imformaci� i sobretot res de promeses sin� fets!!Soc una dona jove, i per fi, tinc la sort de tenir el meu pis pagat i sense hipoteca. I ara que? Segons l�atvocada, en cap document possa que els veins afectats tenim dret a un habitatge dels nous que construir�n ( a mi no m�importaria afegir la difer�ncia entre lo que tassin el meu i el valor del nou )... que organitzar�n una junta de compensaci� en la qual haurem d�invertir molts diners i si no podem fer front a aquestes despeses ens expropiaran i ens donaran 4 duros ( o euros ) per al nostre pis... Normal que estem espantats, dic jo! Soc una afectada, per� asobre, els meus pares que porten tota la vida treballant, tamb� es troben afectats per al mateix pla, per� en una altra zona de tarragona... No entenc gaire de temes d�aquestos, soc una ciutadana de clase mitja, nom�s demano que ens deixin les coses clares i sobretot amb documents que ho acreditin.
Potser m�he ext�s massa amb el meu comentari, pero es un tema que em treu de polleguera, i amb ra�.
Que els politics intentin possar-s�hi al meu lloc!!!

Anònim ha dit...

Senyora anònima, canviï d'advocat, totes les fitxes del POUM diuen clarament el dret al reatllojament en cas que el planejament quasi sempre ORIENTATIU (no obligatori)tinguès que substituir-se els habitatges, a més tot afectat d'expropiació, per Llei general, es el prioritari per accedir a un pis d'HPO (llàtima dels 1800 habitatges públics que Ballesteros es vol carregar de la façana marítima). Precisament el que NO DIU EL POUM es que una persona haurà de ser expropiada, això surt de llegir algunes lleis, però l'expropiació depen de l GESTIO que l'actual Ajuntament volgui fer, segur que Nadal i CiU sabrien com fer-ho.

Anònim ha dit...

Alejandro Fernandez,
Ya os jode a los sociatas que el Castillo no se enterara del plan general. Y eso que tenia la información mínima imprescindible para conocer lo que pasaba. Por eso lo han metido en la Guardia Urbana en lugar de Urbanismo como estava previsto. Lo han represaliado. Imagínatelo. Con lo irresponsabels que sois los del PSC no us hubiera importado meter gasolina en torreforta o la avenida de andorra. Todo para ganar alguin concejal más.
Pobre Tarragona!

Anònim ha dit...

Sabeu lo fotut de tot plegat ??
Que els buitres dels advocats, s'ompliran les butxaques d'euros a costa d'aquesta pobre gent. Es diu que cobraran a 150 € l'alegació.
Doncs multipliqueu.3
3000 alegacions? 450.000 € pels buitres !!!!
Això sí que és un escàndol!!!!

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Sra anònima:
Anava a contestar el seu comentari, i he vist que el Feliu l’ha contestat esplèndidament. I té raó en lo del canvi d’advocat, Aquí s’està manipulant l’informació de manera interessada, i que jo sàpigue encara ningú a signat cap document ordenant cap expropiació, ni ningú ha decidit fer fora a ningú de cap lloc..
Ningú té perquè patir, estic segur que es gestionarà el POUM bé i que tothom sortirà satisfet.
Però entenc perfectament, que arran de l’informació totalment manipulada que vostè va rebre, estigués espantada.

Anònim ha dit...

jo també soc una afectada pel POUM i que diguin que es un projecte a llarg plaç 20-25 anys no em tranquilitza pas, no vull passar-me tot aquest temps amb una espasa de damocles damunt.

Potser si que els regidors del PSC no s'assabentaven de la pel.licula, pero que l'anterior ajuntament, sobretot el "nostre" alcalde va actuar amb traiduria a mi em sembla clar.

A nosaltres ens van penjar a l'escala un planol en el que el nostre edifici no existia un parell de dies despres de les eleccions i uns dies despres el Sr. Alcalde sortint ens va venir a prometre l'oro i el moro, quan quedaven un parell de dies perque es jubiles... podia prometre...

Jo també sóc de tarragona i també vull una ciutat pròspera i una ciutat maca i una ciutat amb zones verdes, peró les coses s'han de fer bé i clarament.
De ben segur que si de bon principi el tema s'hagues portat diferent ara mateix moltes families de tgna no ens sentiriem amenaçades. Perque si fos tot tant bonic el Sr. Nadal ens ho hagues vingut a explicar abans de les eleccions i s'hagues publicitat el POUM a bombo i platillo, peró ara ens volen fer combregar amb rodes de molí

si fan les coses així, com volen que confiem en vostés?

Unknown ha dit...

Espero que ese Alejadnro Fernández no sea el líder del PP en Tarragona... porque primero miente en sus afirmaciones y en segundo lugar me parecen fuera de lugar, valga la redundancia.

Me gustaría lo confirmara.

Por lo demás para que comentar mentiras, injurias y calumnias.

Anònim ha dit...

Hombre Caballero,si lo ha dicho hasta el Alcalde Ballesteros en el diari,que no sois hermanas de la caridad y que lo hubierais aprovechado electoralmente. Eso son injurias y calumnias??
te pierde el carnet en la boca!

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Marina, està clar que amb l’aprovació inicial del POUM, l’anterior equip de govern tenia que haver donat més informació als ciutadans. Per tant hem d’assumir que no es va informar prou bé , però amb el període de al•legacions que es tenia que fer igual, i per tant que es tindrien que estudiar totes les al•legacions, hagués el govern que hagués. S’havia de corregir les possibles discordances.
Segueixo pensant, que dubto molt que en Nadal amagués informació deliberadament, i que si les coses fossin com s’ha volgut fer creure a la gent, creant l’alarma social que s’ha creat, perquè llavors els socialistes no ho van explicar a la campanya electoral?, tant fora de joc estaven, que no es van assabentar de rés?.
Vosaltres creieu, que l’alcalde Nadal volgués cloure el seu mandat, com a responsable de que més de 1000 veïns es quedin sense casa, segons van dir els titulars dels diaris?. Està clar que això no es cert, i no serà així, i que hi ha hagut molta manipulació i intoxicació.
Alejandro, tot projecte ambiciós , modern i avantguardista té els seus detractors, ja veuràs com un cop s’amainen els ànims , el POUM serà un gran pla general, i vosaltres llavors traureu pit i direu que ho es perquè heu acceptat les al•legacions presentades. Bé això es la diferència entre ser a l’oposició o al govern,I ara vosaltres esteu al govern. Aquest pla que bàsicament serà el mateix amb unes correccions, direu que l’heu canviat de dalt a baix i que ja no se semblarà en rés al primer. Bé.... ja en parlarem.