dilluns, 4 d’agost de 2008

El castellà en perill d’extinció a Catalunya???


La veritat es m’havia resistit a dir res envers aquesta absurda campanya, que mediàticament manipulada pel diario el mundo i per les televisions telemadrid i telecinco, i que ha comptat amb el recolzament de certs personatges del mon de la cultura ,i d’altres famosillus i del mon de la faràndula, a favor del “manifiesto por la lengua comun”, que pretenen fer creure, que el castellà està en perill d’extinció a Catalunya.

Un cop més es tracta de una maniobra orquestrada en contra de Catalunya, es una nova agressió al nostre país, i van.......

Per qüestions laborals, cada dia agafo el Bus nª 8, a les 7:50 h que em porta a la Vall de l’Arrabassada. A la parada del bus, coincideixo amb tots els que com jo entrem a treballar a les 8 del matí, i us puc assegurar que en allà es pot sentir parlar en Castellà, en Romanès, en Xinès, i en Berber, però difícilment trobo a ningú que s’expressi en català.
En aquelles hores del matí, no es que tingui especial interès en relacionar-me amb ningú, però si ho faig, i em dirigeixo algú en català , ningú m’entén, i si vull ser entès a la meva terra, ho tinc que fer en castellà.
Tanmateix, si sortim a passejar pel carrer i anem a comprar algun diari o revista, gairebé totes estan escrites en castellà, difícilment trobem alguna en català, Inclòs en la vida quotidiana has d’estar canviant contínuament d’idioma si vols ser entès.
el mateix succeeix amb les pel·lícules al cinema ( totes en castellà), i amb els canals de televisió, que ara, amb més de 70 canals, només quatre o cinc els pots escoltar en català.
Però després surten amb arguments tan peregrins com que el castellà està en vies d’extinció, o que essent Catalunya un país bilingüe, el castellà es reivindicat com a dret, i en canvi no es pot exigir el mateix tracte pel català, llengua oficial a Catalunya. Sembla que el bilingüisme sigui el dret a parlar el castellà, però no el català.

No, el castellà ni molt menys està en perill d’extinció, aquesta campanya d’intoxicació , només té com objectiu abolir la nostra llengua, No podem permetre que això passi, el català es un dret i un deure pels ciutadans de Catalunya. Tots els ciutadans de Catalunya han de saber el Castellà ( llengua oficial de l’estat), però també el Català que es la llengua oficial de Catalunya, i es des de les nostres institucions que hem de defensar i promoure l’ús de la llengua oficial de Catalunya, que aquesta sí que està veritablement en vies d’extinció

17 comentaris:

stock markets ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
lotto ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Quim Amorós Le-Roux ha dit...

he eliminat aquests dos missatges en angles, ja que crec que eren links a virus.

feliu ha dit...

Quim, ni cas, tú a la teva, quan tinguem l'estat propi, s'haurà acabat la polémica. Això es fum per l'estatut.

Assur ha dit...

Crec que aquesta entrada no podries haver expressat millor el que penso.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Feliu, mentre no tinguem estat propi, ens veurem contínuament atacats mediàticament, un dia rera l'altre.
Assur, gràcies per pensar igual que jo, però estic segur que som molts els que pensem igual.
l’únic que hem de fer es no deixar que ens trepitgin i ens hem de defensar amb totes les de la llei, i amb arguments a la mà. I amb els arguments a la mà es demostra que els signants del manifiesto menteixen descaradament.
D’alguna manera del diari el mundo i de telemadrid no em sorprèn, de fet ni compro aquest diari, ni veig aquesta tele, Però tele 5 t’asseguro que abans de mirar-la busco altres opcions més atractives. I espero i desitjo que tele5. que ha estat molts mesos líder d’audiència a Catalunya, es trobin amb un vot de càstig i baixi la seva audiència.

jo ha dit...

$00 milions de xinos, van per la muntanya plorant, un català els hi pregunte, perqué ploreu?; es que s'hem perdut !!.

Cesc ha dit...

Jo no perdré el temps signant aquest manifest, està clar, però el que me sorpren és que si una persona li agrada Telecinco de cop i volta deixi de sintonitzar-la perquè ha signat aquest manifest lliurement.

Quim, la gent no es passa el dia pensant en política i si els agrada telecino la continuaran mirant. Aquesta cadena no rebrà cap càstig.

D'altra banda em sorprenen una sèria d'incongruències: d'una banda es veu que impera el castellà arreu de Tarragona i d'altra banda Catalunya ha de tenir un estat propi perquè no és Espanya. En què quedem?

Cesc ha dit...

M'oblidava! Estàs convidat a assistir a la Fira de l'Avellana. Passa pel meu blog i t'informes una mica!

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Cesc, pensava que encara estaves a mexic.
No es cap incongruència, que la llengua dominant a tarragona sigui el castellà, no pot impedir que catalunya reivindique tenir un estat propi, que té de veure una cosa amb l'altre?.
No son estats propis tots els paísos suramericans i parlen en espanyol?.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

PD.
un comentari pel cesc mira cesc un matrimoni de conveniencia va juntar els regnes D'Aragó i Catalunya amb el regne de castella.Que després va derivar en el regne d'espanya,Però ara el divorci està legalitzat, i per tant podem demanar la separació,jejejejeje, per incompatibilitats de caracters?, per incomprensió?, o per maltractament??

Javier Hurtado Mira ha dit...

Quim,

La gent fa servir les llengües com vol, es a dir: llibertat. Les institucions pùbliques no han de promocionar res, ni cultura, ni sanitat ni llengua, sigui la que sigui. Si tant ens estimem el català... doncs una associació -no té perquè ser nacionalista- en defensa de la llengua catalana, però... sense subvencions, així tindrà criteri propi. S´ha de seduïr, no impossar una llengua. L´efecte és el contrari d´aquell desitjat. Jo llegeixo en català perque m´agrada com a llengua, perque és cultura, perque és útil a Catalunya i gràcies a ella he aprés fàcilment italià i entenc la majort part del francés, perque és una llengua germana de la meva terra valenciana, perque forma part de l´Historia de Catalunya i del Regne d´Aragó, d´Espanya, etc etc etc... i... perque m´agrada com sona! la trobo dolça i molt familiar, la veritat, però... la faig servir sensa obligació i... quin gust, és molt millor! més llibertat... i el català durarà més. Però... després veniu els nacionalistes amb mites inventats i... molta rauxa i poc seny. Llàstima, de veritat. I clar, que penseu que un sigui del PP o UPyD, AES, Ciutadans, etc... i que no pugui estimar el català com qui més ho fa... big mistake!

P.S. Quim, jo estic visquent a Alemanya, per on estaràs en vacances?

Artur ha dit...

L'ús de les llengües és lliure, però el seu coneixement no. El que li passa a la llengua catalana és el mateix que a les balenes blaves: podem deixar llibertat perquè els japoneses en facin d'elles sushi (anarco-liberalisme total) o bé les protegim. Jo sóc partidari de protegir les balenes i el català, encara que em diguin intervencionista essent com sóc molt liberal.

Un manifest que afirma que la llengua castellana està en recessió és com protestar perquè els vaixells de pesca japoneses estan en decadència per culpa de l'expansionisme dels grans mamífers aquàtics.

Si apliquem la llibertat total a l'aprenentatge del català també ho hauríem de fer a l'aprenentatge de les matemàtiques, de la història o de la filosofia. No val a dir que la llengua és lliure i les mates no.

A més, tots sabem que sense immersió no hi ha aprenentatge d'una llengua. També podríem admetre que els catalans tinguéssim immersió en castellà (la majoria ho hem fet i no hem perdut la llengua materna) i els castellano-parlants, immersió en català.

Finalment, res d'això passaria si la immersió fos en anglès. Ningú reclamaria, ningú faria manifestos perquè el problema té l'origen en l'animadversió i rebuig que moltes persones senten pel català.

és tant evident ha dit...

sembla que ningú s'ha llegit el manifest. El que està en perill no és la llengua. El que està en perill, gairebé eliminats, són els drets del castellanoparlants. Dret a escolaritzar en la seva llengua materna (sent oficial a l'Estat) i dret a rebre les comunicacions de l'administració en castellà.

Dir que el manifest és contra Catalunya és la típica tàctica nacionalista. O amb mi o contra mi. Però bé, a força insitir-hi, al final a la gent se li queda. Està molt bé fer-se la víctima.

Salvador Guinart ha dit...

Nen, som a dia 21, i encara no has escrit res. Estàs bé suposo oi?... deus estar de vacances i si és així, no et molesto. Només he passat a saludar.

elracodemataro.blogspot.com ha dit...

L'hipocresia de les llengues co-oficials de l'estat espanyol fa fàstic. Jo personalment ja n'estic fins al cap de munt, manca un president de la generalitat que surti als mitjants públics hi digui sense péls a la llengüa que a Espanya són uns fariseus.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Gràcies a tots per les vostres intervencions. he estat molt calladet, perque estava de vacances a Alemanya, concretament a la selva negre, acabo d'arrivar i estic molt cansat, aixì que deseguida que pugui faré un post explicant les vacances.
gràcies a tots