dissabte, 2 de febrer de 2008

L’horitzó del 9 de març, les coses poden canviar


Avui, voldria fer una reflexió sobre el futur del catalanisme polític.
Sembla clar, que les properes eleccions generals del 9 de Març, poden tenir un resultat molt ajustat. Moltes de les enquestes realitzades fins ara, donen un empat tècnic entre les dos forces espanyolistes del estat PSOE i PP, i ambdós partits hauran de buscar aliats per poder constituir una majoria estable.
Com aconseguiran aquesta majoria estable? Amb qui?.
La majoria d’enquestes ( i quedi clar que son enquestes, i que l’únic resultat vàlid es el dels vots emesos a les urnes), donen una tendència al alça de CIU, amb una pujada estimada de 2-3 escons passant a tenir 12-13 diputats, i un retrocés de ERC, amb una pèrdua de 2-3 escons que podria quedar-se amb 5-6 diputats.
Amb aquest resultat, i una victòria ajustada del PSOE o del PP els diputats de CIU podrien ésser decisius, que es el que des de CDC estem proclamant.

Darrerament s’ ha criticat a CIU la seva equidistància envers el PP i PSOE i se’ns demana que siguem clars i ens definim amb qui pactarem.
Fins no fa gaire temps, a Catalunya un altre partit ha jugat la carta de la equidistància, i quan érem nosaltres els qui reclamàvem que es definissin, no tan sols no ho feien, sinó que ens deien que nosaltres pactaríem amb el PP.
Un cop celebrades les eleccions serà el moment de valorar els resultats, saber si s’han cobert o no les expectatives i si som o no som decisius.

Ara fem però una reflexió, pensem per un moment que passaria amb una hipotètica victòria del PP. A menys que ERC tingués una davallada impressionant, la victòria del PP li donaria oxigen al tripartit, que cada dia que passa augmenta més la seva agonia, però això li donaria forces per radicalitzar els seus missatges , entrar en conflictes amb el govern central . i donar-li tota la culpa al PP. Que en trauria de benefici CIU de pactar amb el govern del PP si a Catalunya restem a l’oposició?, seria per així dir-ho el nostre suïcidi polític. Crec que la postura més coherent, seria mantenir-nos a l’oposició i esperar millors temps.
Si per el contrari guanya el PSOE, amb el Bono de president del congrés, serà difícil que es repeteixi el pacte PSOE-ERC perquè aquest ja ha deixat ben clar que no el vol . Per tant es possible que ens vinguin a buscar, i nosaltres els escoltarem, però aquest cop ja no creurem en les paraules, sinó que voldrem garanties i per avançat, i ha de quedar clar que nosaltres no podrem oferir la ma a Madrid i que ells mateixos a Catalunya ens la mosseguin, per tant alguna cosa haurà de canviar també a Catalunya.
Per això hem dit molts cops que el 9 de març moltes coses poden canviar, Els ciutadans tenen la paraula, i esperem que ens puguin donar la força necessària perquè les coses canviïn., perquè només des de el catalanisme polític es poden canviar les coses al nostre país,

22 comentaris:

Gerard Castells ha dit...

Hloa quim,

força interessant el teu analisi, però jo crec que epr molt que pacteu amb el PSOE a Madrid (amb un Bono de president del Congrés?) no canviaran els coses al Parlament a Catalunya. Fa un any, el PSC ho tenia més fàcil per pactar amb CiU, o deixar-li pas lliure al Parlament: el Dragon Khan, el pacte de l'Estatut de la Moncloa, eleccions on CiU va ser la força més votada... i el PSC no va pactar. No crec que ara hagi de ser diferent.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Doncs llavors Gerard, ja s'ho faran,no crec que si nosaltres som decisius, en ZP renuncii a la presidencia del estat per mantenir el maleit pacte tripartit de Catalunya. ja veurem en tot cas que passa.
Caldrà veure els resultats, i caldrà veure que fa ERC si com sembla us foteu una nata, potser haureu de reflexionar vosaltres si us interesa mantenir a Montilla de president, no sé poden pasar moltes coses, per això dic que el proper 9 de març moltes coses poden canviar. L'electorat té la paraula.

Gerard Castells ha dit...

A veure, no sé què passarà el 9 de març, jo no ho tinc massa clar i crec que tots els partits ho tenim complicat, perquè no sabem com reaccionarà l'electorat. Les eleccions de fa 4 anys van ser una cosa rara. Segurament ERC baixarà, no cal ser un geni per veure-ho, aconseguir els resultats del 2004 és molt complicat, perqùe la situació política ha canviat molt. L'escenari no és el mateix. Ara, a nosaltres potser ens ha faltat pedagogia per explicar el pacte, però com explicareu a la gent de Catalunya el següent: Fem president a Zapatero perquè es doni la presidència de la Generalitat a Mas. El més probable és que un pacte amb el Zapatero sigui amb els següents termes: Adelantar un any les eleccions autonòmiques, assegurar que el partit més votat governi i mentrestant que CiU gestioni els ports de Catalunya. Per tenir alguna cosa mentrestant

No ho creus bastant probable. Bé això és la política de clavegueres, la que s'amaga a vegades davant de grans paraules

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

gerard, perque us fa tanta por un pacte CIU-PSOE ?, s'heu fet un fart de dir que pactariem amb el PP, i ara us fa molta por un posible pacte CIU-PSOE, fins ara ereu vosaltres els qui havieu pactat amb el PSOE, però com que sabeu que us podeu quedar fora de joc, per no haver respectat la llista més votada, ara teniu por de quedar-vos sense rés. Mira CIU no te rés a perdre, perquè som a l'oposició, no per decisió popular, sino per el jocs de majories que tant ens heu sabut explicar, ja hem entés que no governa qui guanya sino qui consegueix majoria parlamentaria, i per tant també sabeu vosaltres que aquesta majoria pot canviar no?, o es que ha de durar sempre?.
vinga una abraçada gerard.

Anònim ha dit...

A mi no me fa cap por un pacte CiU-PSOE, no es tracta de res a vida o mort, a mi me fa por que el madrid guanyi la lliga, la resta, té solució

Gerard

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Gerard, potser a tu un pacte CIU-PSOE no et fa por, però no tots els alts càrrecs de ERC pensen igual, ja que a molts els hi tremolen les cames, per si perden el seu status.
Lo del madrid aquest any no té solució dons tot indica que guanyarà de nou la lliga, per molt que perdés ahir 2-0.

Jordi Molinera i Poblet ha dit...

Quim, provincialisme pur i dur. Del que pasi a Madrid conseqüències a Barcelona... com quan l'Estatut.

Au, el 9 de març, els convergents a votar una persona que diu que la independència no és la via, com el PSOE.

Josep (sl) ha dit...

De fet que fins que siguem independents el què passí Madrid afectarà a Barcelona. Igualment amb el que passa a Brussel·les, després de la independència també ens afectarà el que passi a Brussel·les.
El mateix per desgràcia també val per vosaltres. Amb l'agravant de que no us creieu ni a qui voteu. El vostre lider diu que farà el 2014 un referèndum per la independència. i el vostre candidat que el 2023 tindrem un concert econòmic com el País Basc. En el millor dels casos, no volent malpensar podem assegurar què el tema matemàtic el filòlegs bé no el porten.

Alls secs couen, cebes tendres piquen ha dit...

Benvolgut Quim,
ja he actualitzat el meu perfil.
Salutacions!

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Jordi i la pluja fina?, esdevindrà
independència perquè arribaran nous núvols?.
Al Parlament de Catalunya, ens heu ensenyat que governa qui aconsegueix majoria, i l'actual majoria parlamentaria pot canviar, i es pot fer de moltes maneres, amb una moció de censura, amb una remodelació de govern i fer fora del govern a algun partit polític, no sé, de moltes maneres, així que temps al temps.
No es pot jugar amb els sentiments de la gent, i vosaltres ho heu fet,, la gent que va deixar de votar CIU per votar a ERC no ho va fer precisament perquè fessiu president al Montilla, però tranquil que ja us ho trobareu!!!.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Alls secs, ja t'he posat un link al meu bloc.
gràcies per entrar al meu
espero els teus comentaris.

Gerard Castells ha dit...

Jo no entenc una cosa: tota la gent que va deixar de votar a CiU, però volien que governés CiU, per`que no van votar directament a CiU? Després de les eleccions del 2003 i del 2007 van apareixer desenes de cartes als diaris i centenars de trucades a les ràdios de gent que havia votat a ERC perquè pactés amb CiU. jo entenc que si vols que governi un partit, l'has de votar directament. Jo vull que Carod sigui president de la Generalitat. He de votar a CiU perquè Carod sigui president de la Generalitat?

Quim ,amb carinyo, una cosa és criticar a ERC i l'altra és esperar que ERC faci en 4 anys, recordem que fins fa 4 anys només teniem un diputat a Espanya, el que CiU no ha fet en 25. Dius que no he maconseguit res per Catalunya. Bé, a Madrid, hi ha 8 diputats d'ERC i 10 de CiU.

Amb 8 diputats d'ERC hem aconseguit derogar el PHN, i els 10 de CiU no ho van fer, ai las! que vosaltres h iestaveu a favor.

Què va fer CiU perquè le català fos oficial a les Corts? i el PNB, amb l'èuscar, amb el gallec? i el BNG?

Vosaltres també heu donat suport, implícit i explícit a Zapatero.

Si vau ser incapaços de portar el cas de Carrasco i Formiguera al Congrés fins el 2006!!!!, el líder d'Unió, just quan ERC va fer la Llei de memòria històrica.

Perspectiva històrica Quim. no ho hem aconseguit tot, però en un any amb grup propi al Congrés i amb 4 d'ERC al govern es va reformar un Estatut, es va fer la Llei de finançament de partits, la llei de matrimonis homosexuals i es parla de concert econòmic, quan fa 6 anys erem els úncis que ho defensavem i tots els partits, TOTS, de l'arc parlamentari català ens deien utòpics, idealistes.

TOTS els grans temes que ara afecten i parlen tots els partits polítics són temes que va estat ERC qui ha introduït al debat polític. Nosaltres feia 17 anys que parlàvem de reforma de l'Estatut, dret, d'autodeterminació, balances fiscals, espli fiscal. I tothom reia i reia. En 4 anys he maconseguit, no només que se'n parli, si no que sigui assumit per tots els partits polítics catalans, fins i tot el PP.

Grerado Castillo (o Gerardo Castillos)

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Mira Gerard, es veu que t'ho creus tot això, i a mi ja em sembla bé que t'ho creguis, però el Pla Hidrologico nacional, i la guerra de Iraq, no vau ser vosaltres qui ho va retirar, era una promesa electoral del PSOE.
Dius que el català es oficial a les corts?, des de quant? perquè noi, jo no m'he adonat d'això. Que vau muntar molt de teatre per no rés sí, però que sigui oficial?, perquè no aprofitàveu per canvia el reglament del congrés?.
Perdona, però la reforma de l'estatut es obra vostra?, no vau votar en contra al referèndum?, vosaltres estàveu al govern, podíeu haver aconseguit més no?, perquè no vau ser capaços de convèncer al PSC-PSOE?.
A part d'aconseguir parlar i bla bla bla, que més heu aconseguit?, perquè coi amb la llei de la dependència us van colar un gol com una casa, perquè a més que envaeix competències a Catalunya, no hi son els diners per pagar.
Gerard, a mi no m'has de convèncer, la gent de Catalunya ja us coneix, ja sap com funciona el tripartit, i ara que tant critiqueu al PSC_PSOE, i torneu a anar de la maneta al senat amb l'entesa. llistes conjuntes PSC_PSOE_ERC_ICV vosaltres mateixos.
ja s'ho trobareu.

Gerard Castells ha dit...

Si he dit que le català era oficial a les corts ja me diràs a on?

Agrairia que me contestessis totes les reflexions que fai, no disparant a discreció sino una per una

Grerado Castillo (o Gerardo Castillos)

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

has dit això:
Què va fer CiU perquè le català fos oficial a les Corts? i el PNB, amb l'èuscar, amb el gallec? i el BNG?

amb aquesta reflexió s'interpreta que vosaltres ho heu aconseguit, i l’únic que heu fet es teatre Gerard.
I et contesto les reflexions que considero que estàs equivocat o no son del tot certes. com habitualment fas també tu.

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

gerard, tens messenger?
tens ganes de debatre sense acritut pel msn? serà més diecte.
T'agraeixo que entris al meu bloc, al menys no et deixa indiferent.
i al final acabarem essent amics, jo al menys ja et considero amic teu, i espero amb impaciencia les teves reflexions.

Josep (sl) ha dit...

Una pregunta sobre els actes sobre el 800 aniversari del naixement de Jaume I. Quants actes s'han fet a Barcelona, Catalunya en General i les institucions catalanes, en particular?

joliu ha dit...

el 9 de març moltes coses poden canviar i tant! moltes coses canviaran. El que no entenc és que tanta gent defensi sense ruboritzar-se que és millor que votin uns altres, que siguin uns altres que decideixin com canviaran les coses.
Qui vulgui estar ben servit.....

Anònim ha dit...

aneu dient, que ja veieu que fa el PSC amb els pactes PSOE-CIU. Fins ara no fan ni cas

Lluis

El Petit ha dit...

M'és igual amb qui pacti CiU, ja que l'obbjectiu de CiU al congrés es que s'aconsegueixin méscontrapartides per Catalunya, hem de pactar amb qui pot donar més, si aconseguim més cotes d'autogovern i beneficis per Catalunya i de pas serviria per deixar en ridícul al tripartit, més preocupat en no aixecar Si el PP i PSOE volen el poder...i si depen de nosaltres...ja saben què els tocarà fer.

El Petit ha dit...

He volgut dir:

*al tripartit,més preocupat en no aixecar tensions entre ells que dedicar-se a governar.

Anònim ha dit...

L’esquerranós de camp clar: Tens una resposta a “ La xuleta de la Chacón”