divendres, 26 d’octubre de 2007

MAS votaria si a l’autodeterminació de Catalunya.


Tots els diaris digitals que he llegit avui es fan ressò d’unes declaracions del líder de CIU que ha realitzat en una entrevista a Barcelona televisió, a una pregunta feta pel periodista de la vanguardia José Antich li va preguntar que votaria en un referèndum per l’autodeterminació de Catalunya ,Artur Mas ha contestat “si aquesta proposta es pogués fer sense conflictes importants, d’una manera no només pacífica, sinó d’una manera positiva, amb una entesa amb l’Estat Espanyol, en el sentit d’anar a formar una gran confederació que fos compartint alguns elements de l’Estat però amb un grau molt, molt important de sobirania per Catalunya, jo diria que sí”.
Es evident que es una resposta a una pregunta. I com a tal respon .Si m’ho pregunten a mi, jo també votaria que sí.
Però a banda de la resposta d’en Mas a un possible referèndum per l’autodeterminació, el que li preocupa vertaderament a l’Artur es que el tribunal constitucional pugui retallar l’estatut. Si això es produeix, d’alguna manera seria una rectificació o una recusació a un estatut que va ser aprovat per referèndum popular, i per tant es violaria el dret dels ciutadans de Catalunya que van votar lliurement el seu estatut.
Davant d’aquesta hipotètica situació, posaria en crisi no sol les institucions de Catalunya, sinó la credibilitat de les institucions de l’estat, un tribunal constitucional darrerament convulsionat per les decisions polítiques d’ambdós partits PP i PSOE per fer-se amb el control del tribunal. Les lluites polítiques han polititzat tant aquest tribunal que ha perdut tota credibilitat d’impartir justícia i no preserva per tant la seva neutralitat.
El tribunal constitucional ha deixat d’ésser un referent creïble i cada cop crea més suspicàcies.
Si finalment com sembla el tribunal constitucional retalla l’estatut, Artur Mas ha dit que "caldria recuperar la proposta estatutària del 30 de setembre i crear un govern català que integrés tots els partits que estiguessin disposats a defensar-la. El líder nacionalista ha afegit que aquestes forces polítiques haurien de condicionar la seva actuació a Madrid a l’aprovació del text original sortit del Parlament de Catalunya. “La incògnita”, segons Mas, és si el PSC “apostaria per deslligar-se del PSOE o independitzar-se’n i formar part d’aquest esquema català”, alhora que també s’ha preguntat quin seria el posicionament d’ICV".
Es pot dir més alt però no més clar, si es retalla l’estatut, aquest ja no servirà. I per tant anem a per totes, recuperem l’estatut que va aprovar el parlament de Catalunya el 30 de Setembre , evidentment això serà un pols al govern central i no valdran mitges tintes, tothom s’haurà de retratar Nosaltres ho farem, estaran disposats els altres a fer-ho?

23 comentaris:

Waipu Joan ha dit...

un cop en Nadal va arribar a dir que era independentista no?
Bé, com a mínim en Mas sembla que ho tingui clar.
Salutacions Quim.

Alejandro Caballero Madrid ha dit...

Bien dicho a la autodeterminación, porque lo de la independencia no lo dejo tan claro... vino a decir que a el en una España "confederal", plural y que el gobierno central fuese un coordinador, si estaría dispuesto a estar... ¿NO?

Tondo Rotondo ha dit...

Sembla que lo del constiticional és real: l'acabaran tombant.

Gerard Castells ha dit...

Ahir llegia que el Mas apostava per un estat confederal...sense saber que per ser confederal abans has de ser independent....cada dia diu una cosa. El joc de CiU dient Duran una cosa per una banda per no perdre determintat vot i Mas per l'altra dient-ne una altra per guanyar un altre vot...pot fer que al final: quien mucho abarca poco aprieta

Cesc ha dit...

"Si aquesta proposta es pogués fer sense conflictes importants, d’una manera no només pacífica, sinó d’una manera positiva, amb una entesa amb l’Estat Espanyol, en el sentit d’anar a formar una gran confederació que fos compartint alguns elements de l’Estat però amb un grau molt, molt important de sobirania per Catalunya, jo diria que sí". Aquestes paraules disten molt del que seria un independenstista Quim. Ell no defensa la independència sinó una Confederació. En què quedem?

Per cert, he llegit i estudiat l'Estatut de Catalunya i si el tomben, com a ciutadà de Catalunya me n'alegraré. L'Estaut ha de servir per ampliar les nostres competències, no per a que ens regim per un mamotretu arcaic i antiliberal.

Jordi Molinera i Poblet ha dit...

--¿Vostè aspira a una Catalunya independent?
--Un nacionalista no pot rebutjar aquesta possibilitat, però el nostre projecte és un Estat plurinacional. A mi m'interessa més la nació que l'Estat. Aquest és una figura administrativa, i la nació són les persones. No es pot tenir Estat sense una nació molt sòlida al darrere, fet que suposa una majoria nacional, que no nacionalista, molt extensa. A Catalunya, el problema és que es debat sobre l'Estat i no sobre la nació. En qualsevol cas, l'Estat serà una conseqüència de l'enfortiment de la nació. No té sentit parlar d'Estat sense parlar abans de nació.

--¿El seu objectiu últim és una Catalunya independent?
--El meu objectiu és que la nació catalana pugui projectar-se a tot arreu. Si per a això és necessari un Estat, en serà una conseqüència. Pot ser un Estat propi, o un de compartit, confederal. És més, no ha de ser necessàriament un Estat.

--¿Creu que arribarà a veure una Catalunya independent?
--Sincerament, no ho sé. Però no hem de confondre els desitjos amb la realitat.

--¿Però és el seu desig?
--Hi insisteixo: sense debat previ sobre la nació, el debat sobre l'Estat és fatal. Perquè acabarem sense Estat i amb una nació disminuïda.

--Permeti'm la insistència. ¿Anhela una Catalunya independent?
--No hi haurà Catalunya independent. En tot cas, seria interdependent. Però avui dia el debat no és aquest. Potser d'aquí a 10 anys, sí, però avui no.


Entrevista a El Periodico a Artur Mas.


I no diré res Quim.

Anònim ha dit...

Avui san tornem-hi en declaracions a EL Periodico. Per un independentista autentic la resposta la pregunta és un monosilab: SÍ. Altres respostes és marejar la perdiu per enxampar votants despistats.
Quim, hi ha coses que ja no colen.

feliu ha dit...

El dret a l'autodeterminació està reconegut a la Declaració dels Drets Humans, signada i acceptada per Espanya. El Dret l'exercirem quan el representans democràtics del poble català, per majoria així ho decideixin, l'aspiració dels nacionalistes es de convertir-nos en un estat confederal i si aquest estat no funcionès, tinguesim el pas lliure per formar un estat propi. O es que no hi tenim dret?, es que hem d'estar sotmesos a un estat que no inverteix amb justicia i equitat, que ens té de menys, que no es vol, que no respecta la nostre llengua, la nostra forma d'esser, la nostre cultura, la nostre historia, que s'en aprofita encara de victories de guerres antigues (1714) i de modernes (1936).

Alejandro Caballero Madrid ha dit...

Feliu, mira bien porque creo que no se lo reconoce a aquellos estados democraticamente constituidos... es decir el caso de España.

Creo que habla de colonias y de países post coloniales y segregados de otras federaciones (ex-soviéticos y ex-Yugoslavia)

Solo informo tampoco me acuerdo exactamente...

salud.

Jordi Molinera i Poblet ha dit...

En certa manera es considera possible la independencia de qualsevol territori, perque sino a que juguem? Autodeterminació a X poble però no a Y poble? Democracia en graus diferents depenent de la situació?

Però vaja, igualment, supososant que només s'accpeti per a colonies. Un territori es considerat colonia quan té un espoli fiscal economic superior al 5% del seu PIB o no té prou capacitat política per decidir sobre ell mateix.

I, ai quines coses que té la vida, Catalunya té un espoli fiscal del 9% i diria que no pot decidir sobre les coses que li afeten, i si no mireu el tema dels trens...

Quim Amorós ha dit...

Perdoneu que no hagi contestat abans, però he estat tot el cap de setmana fora i no he pogut fer-ho
Miraré de fer-ho un a un
Alejandro el títol del post ho diu ben clar votaria sí a un referèndum per l’autodeterminacio, per tant d’acord amb la teva intervenció

Cesc en les condicions que diu en Mas tu també estaries d’acord o no?, seria el poble català qui decidiria, sense crispacions ni ambients enrarits.

Gerard Castells que en Mas digui una cosa segons tu i en Duran un altra, té a veure que CIU son dos forces polítiques diferenciades, com bé tu saps. També a ERC en Carretero diu una cosa, en Carod diu un altra i Puigcercós un altre de diferent i no passa rés i vosaltres només sou un sol partit no dos com nosaltres, potser qui s’ha d’aclarir el que voleu es ERC que ja sabem que doneu recolzament a un partit espanyolista i us declareu independentistes quan hi ha la tele.
Jordi Molinera subscric tot el que has posat al teu primer escrit i que son declaracions d’en Mas al periódico. Estic plenament d’acord. Encara que a tu potser no t’agradin, son declaracions mes coherents que lo que fa ERC que diu una cosa i en fa un altra.
Torno a dir CIU no es un partit independentista, som Nacionalistes i per tant actuem com a tal, no hi ha cap contradicció en el que ha dit en Mas.
Es més fem una aposta ferma cap l’autodeterminació de Catalunya, i sembla que aquest pas endavant cap la sobirania que fa CIU ha posat nerviosos a més d’un.
Waipu Joan gràcies per la teva intervenció,
Tondo el tribunal constitucional ha perdut tot sentit de imparcialitat i s’ha convertit en una lluita de poder polític judicial.

feliu ha dit...

A. Caballero, tan informa`t que ets quan te convé i tan espeset quan t'interesa, aixó es no ser ni sincer ni ecuanim. Entra amb la paraula autodeterminació i de allí a la Carta de les Nacions Unides; Resolucions de l'Assamblea General de la ONU i l'article 15 de la Declaració del drets humans (tote persona té dret a una nacionalitat i que ningú pot ser privat de la seva sense causa justa ( el 1714 no ho va ser), i ningú pot ser obligat a pertanyer a una associació. Bé crec que a tu es inutil convencet, VOLS SER SUBDIT DE LA CORONA ESPANYOLA.

Alejandro Caballero Madrid ha dit...

Jordi yo no entro a juzgarlo lo expongo, porque creo que es el posicionamiento a nivel internacional... si no es así que me corrijan... creo que lo ley en algún bloc de alguien del PP o en algún comentario de alguno de ellos.

Feliu, tan borde como siempre... je,je... yo no te niego tu exposición, simplemente planteo lo que leí en su día... Y no soy yo quien cataloga o no como apta a Catalunya, en todo caso sería la Asamblea General de la ONU.

Y yo no quiero ser súbdito, espero algún día ser ciudadano de la República Federal Española, es mi opción la que considero mejor, ya me parece bien que otros quieran la independencia, por eso he dicho 1000 veces que yo estoy a favor de la autodeterminación, es el pueblo quien ha de decidir, así nadie podrá apropiarse de la supuesta voluntad del pueblo, sera el propio pueblo quien hable.

El ser más espeso o menos, me convierte en más o menos ecuánime y sincero... utilizas una lógica un poco complicada...

Por cierto relájate que estas siempre al ataque... con calma, no te me violentes... je,je.

feliu ha dit...

Alejandro,en castellano, je,je,je. No me violento, pero es que a pesar de mis 60 anyos me gusta intercanviar opniones encontrados con jovenes como tú. Me alegro de que estès a favor de la autodeterminación, però no va a ser la asamblea de la ONU, serà como tu dices el pueblo soberano, el que de continuar así las cosas va a refrendar un poroyecto de Confederación con España, fijate añadir un "Con" y estamos casi de acuerdo, despues ya haremos politicas sociales, cuando no seamos expoliados por los gobiernos centrales. Lo de espesito ( con cariño) viene a cuento porque tu obcecación política no te deja ver con claridad y ecuanimidad, creo que es una lógica perfecta.

Alejandro Caballero Madrid ha dit...

Creo que no me he explicado, cuando digo que la ONU lo debería permitir, seria si Catalunya por cuenta propia decidiese "independizarse" sin la "autorización" de España... la ONU creo que no la reconocería... por no considerar a Catalunya con el derecho a independizarse al pertenecer a un Estado de Derecho democrático.

Pero vamos si alguien lo tiene más claro que yo que lo explique...

Gerard de esto sabe un rato... que nos de un cursillo intensivo... je,je.

Y en cuanto a intercambiar opiniones, si no nos gustara no estaríamos aquí dedicando nuestro tiempo a intercambiar argumentaciones... es una buena manera de que los jovenes cojamos práctica a la hora de defender nuestros argumentos ante los demás.

feliu ha dit...

Alejandro no se trata de defender "nuestros" argumentos, se trata de defender la verdad y la justicia. Eso como abogado lo entenderás, y el primer derecho democràtico es la libre elección de uno, y que más libre elección que elegir la nación y el estado a que quieres pertenecer, máxime si ese pretendido estado ya ha existido y más antiguo y por más tiempo que españa, habiendo sido aniquilado por el estado del que se quiere autodeterminar. Recuerda los Derechos Humanos: nadie está obligado a pertener a una asociación o grupo y que nadie puede perder su nacionalidad sin causa justa y que yo sepa la guerra de 1714 no fue ninguna causa justa.

Gerard Castells ha dit...

Hola Alejandro, jo de secessions no en tinc ni idea. Com tu bé saps, com a projecte de jurista, com jo, i l'alejandro fernandez ignora com la gent del PP, perquè no és jurista, el dret és quelcom que és una contrucció humana, per tant dir que un fet no està reconegut fins avui o no ha estat mai reconegut o no s'ha donat mai, no és excusa perquè es conaviï, fins que no hi va haver la primera constitució mai s'havia donat, o la llei del divorci, i el fet que no exisitís abans no va suposar cap impediment. Aquesta excusa és tonta i un jurista no la pot argumentar mai. El dret d'autodeterminació era per les colònies, abans que no existís, no exisitia. E lfet que mai s'hagi donat no vol dir que no es pugui donar. és com dir que els homosexuals que no es poden casar perquè mai s'han casat fins ara. El TC canadenc ja té jurisprudència...tot és començar

Oscar Ramírez ha dit...

Hola. Aquest és un missatge per als st blocaires que heu de rebre el distintiu que vaig crear per als blocs polítics anomenat "Políticament correcte". El banner que podreu penjar al vostre blog us el faré arribar via e-mail i per tant em faria falta que em digueu quin correu teniu. Envieu-me vosaltres a mi un e-mail al meu correu i jo us el responc adjuntant els banners. El meu correu és: oramirezdolcet@yahoo.es. Si algú no sabia que al final he donat set premis, que es miri el post corresponent que hi ha penjat.

Gerard Castells ha dit...

Hola,
Mas votaria sí a l'autodeterminació de catalunya, però això no vol dir que votés sí a la independència. Estar a favor de l'autodeterminació de Catalunya és de sentit comú, el Caballero m'ho diu sempre. Però això no vol dir que siguis independentista: mira el Francesc de Carreras. Què es mulli i digui que és independentista, i si no que deixi de marejar la perdiu

Gerard Castells ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
L'home del sac ha dit...

Molt ambigua la trobo la resposta d'en Mas.
I sobre això de l'estat federal o confederal, doncs el que dic sempre, que també ho han de voler els altres, perquè no tenim perquè modificar-los el model d'estat si no ho volen, i no ho volen pas ni ho voldran en els pròxims "molts" anys.

L'estatutet si ens el tomben, a nivell jurídic no crec que sigui cap desgràcia. Després de la mutilació, hi van quedar totes les parides d'ICV i van desapareixer moltes de les competències que s'havien de transferir o el sistema de finançament, gran aportació de CiU.
A nivell de dignitat potser sí, que ara vingui el tribunal aquest que no té cap credibilitat a retallar-lo més... encara que si ja vam permetre que ho retallessin un cop. A veure si és veritat que aquesta vegada CiU no es deixarà aixecar la camisa.

Cesc ha dit...

1. Per aquell que encara parla que les Nacions Unides recull el dret a l'autodeterminació dels pobles, dir que pel que ens van ensenyar a l'assignatura de Dret Internacional Públic aquest es refereix als pobles colonitzats i no democràticament establerts, per tant, per molt que em pesi he de donar la raó al Caballero i si Catalunya vol aconseguir la seva independència ho haurà de fer sense amparar-se en la ONU.

2. Quim, estar a favor de l'autodeterminació dins els paràmetres i circumstàncies en les que ho defensa el Mas no és patrimoni de nacionalistes. Jo mateix estaria a favor.

3. Gerard Castells, per tu tot és de sentit comú. Primer vas dir en un post del bloc d'Alejandro Fdez. que el matrimoni gay és de sentit comú, mira si és de tant sentit comú que a banda d'Espanya només existeix a Holanda i Bèlgica (crec, aquest no estic segur). Ara dius que estar a favor de l'autodeterminació és de sentit comú. Si tant de sentit comú fós no seria objecte de discrepàncies polítiques.

4. Formidable el que diu l'Home del sac respecte l'estatut. Actualment només recull parides d'ICV. És per això que si el tomben ho celebraré. L'estatut només ha de servir per ampliar les competències, no per a que la Generalitat tingui competència exclusiva en matèria de lleure i ens vingui un funcionari a dir que tal dia tenim xatonada. El dia que abandoni el ranci tarannà ultraesquerrà i l'únic que vulgui sigui augmentar competències potser aquell dia l'hi donaré suport. Ara per ara continuo pensant que l'Estatut de Sau era un estatut formidable.

Josep (sl) ha dit...

I jo també votària sí. La clau es la caixa i tenir la clau de la caixa es vital pel benestar dels ciutadans.